Përgjigja e Rusisë ndaj SHBA-së dhe NATO-s: teksti i plotë i dokumentit

Spread the love

Përgjigja e Rusisë ndaj SHBA-së dhe NATO-s: teksti i plotë i dokumentit

Portali kroat geopolitik news  më 17 shkurt  ishte ndër të parët që publikoi tekstin e plotë të dokumentit që Ministria e Punëve të Jashtme ruse i ka dorëzuar ambasadorit të SHBA-së në Rusi, John Sullivan, e që është përgjigja zyrtare ruse ndaj kundërpërgjigjes së fundit të SHBA-së të 17 dhjetorit të Rusisë dhe SHBA-së që kishte të bënte me kërkesat e NATO-s për siguri të ndërsjellë strategjike.

Fillimisht këtu po publikojmë një përmbledhje të përgjigjes së fundit ruse, ndërkaq më poshtë sjellim dokumentin e plotë:

Përgjigja e Moskës tregon se Rusia nuk pranon kërkesat për tërheqjen e trupave nga disa rajone ruse. Në të njëjtën kohë, Federata Ruse i propozon Shteteve të Bashkuara që së bashku të zhvillojnë një qasje të re për sigurinë.

“Rusia vazhdon të mbrojë një qasje të integruar ndaj çështjeve strategjike”, thuhet në dokument. “Ne sugjerojmë që të punojmë së bashku për të zhvilluar një ekuacion të ri të sigurisë.”

Në rast se Uashingtoni refuzon të bjerë dakord, Moska mund të marrë masa ushtarako-teknike, sipas një përgjigje të përcjellë ambasadorit amerikan.

“Ne deklarojmë se pala amerikane nuk ka dhënë një përgjigje konstruktive për elementët bazë të projekt-marrëveshjes me Shtetet e Bashkuara të përgatitur nga pala ruse për garancitë e sigurisë”, thuhet në dokument.

Në veçanti, Shtetet e Bashkuara kanë injoruar “natyrën e paketës së propozimeve të Rusisë”, duke zgjedhur vetëm tema “të bukura”, të cilat nga ana e tyre janë “të shtrembëruara” në drejtim të krijimit të një avantazhi për Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj, gjykojnë në MJ ruse.

“Kjo qasje, si dhe retorika shoqëruese e zyrtarëve amerikanë, përforcon dyshimet e arsyeshme se Uashingtoni është me të vërtetë i përkushtuar për të korrigjuar situatën e sigurisë evropiane,” tha ministri i jashtëm rus.

Propozimet për garancitë e sigurisë të siguruara ligjërisht që Moska i dërgoi SHBA-ve dhe vendeve të tjera të NATO-s në fund të vitit të kaluar, flasin veçanërisht për moszgjerimin e Aleancës Veriatlantike dhe mos-angazhimin e Ukrainës me të. Dokumenti thotë gjithashtu se vendet perëndimore nuk duhet të vendosin armë goditëse pranë kufijve të Rusisë dhe të mos krijojnë baza ushtarake në vendet që më parë ishin pjesë e BRSS.

Teksti i plotë i dokumentit rus:

Karakteristikat e përgjithshme

Konstatojmë se pala amerikane nuk u ka dhënë përgjigje konstruktive elementeve bazë të projekt-marrëveshjes me SHBA-në e përgatitur nga pala ruse për garancitë e sigurisë. Bëhet fjalë për refuzimin e zgjerimit të mëtejshëm të NATO-s, tërheqjen e “formulës së Bukureshtit” se “Ukraina dhe Gjeorgjia do të bëhen anëtarë të NATO-s”, dhe refuzimi i krijimit të bazave ushtarake në territorin e vendeve që më parë ishin pjesë e BRSS, duke përfshirë përdorimin e infrastrukturës së tyre për të kryer ndonjë aktivitet ushtarak, si dhe kthimin e aftësive ushtarake, duke përfshirë goditjen, dhe infrastrukturën e NATO-s në gjendjen e vitit 1997, kur Ligji Bazë Rusi-NATO u nënshkrua. Këto dispozita janë të një rëndësie thelbësore për Federatën Ruse.

Natyra e paketës së propozimeve të Rusisë u shpërfill, nga të cilat qëllimisht u zgjodhën tema “të bukura”, të cilat nga ana e tyre u “përdrodhën” në drejtim të krijimit të përfitimeve për Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj. Kjo qasje, si dhe retorika shoqëruese e zyrtarëve amerikanë, përforcon dyshimet legjitime se Uashingtoni është vërtet i përkushtuar për të përmirësuar situatën e sigurisë në Evropë.

Rritja e aktivitetit ushtarak të SHBA-së dhe NATO-s pranë kufijve të Rusisë është alarmante, ndërsa vijat tona të kuqe dhe interesat themelore të sigurisë, si dhe e drejta sovrane e Rusisë për t’i mbrojtur ato, vazhdojnë të injorohen. Kërkesat përfundimtare për tërheqjen e trupave nga zona të caktuara në territorin rus, të shoqëruara me kërcënime për sanksione më të ashpra, janë të papranueshme dhe minojnë perspektivat për arritjen e marrëveshjeve reale.

Në mungesë të gatishmërisë së palës amerikane për të rënë dakord për garanci të forta, ligjërisht të detyrueshme për të garantuar sigurinë tonë nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj, Rusia do të detyrohet të përgjigjet, duke përfshirë zbatimin e masave ushtarako-teknike.

Rreth Ukrainës

Nuk ka asnjë “pushtim rus” të Ukrainës, të cilin Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj e kanë deklaruar zyrtarisht që nga vjeshta e kaluar si të paplanifikuar, kështu që deklaratat e “përgjegjësisë së Rusisë për përshkallëzimin” mund të shihen vetëm si një përpjekje për të bërë presion dhe zhvlerësim të propozimeve të Rusisë për garancitë e sigurisë.

Referenca në këtë kontekst për angazhimet e Rusisë sipas Memorandumit të Budapestit të vitit 1994 nuk ka të bëjë fare me konfliktin brendaukrainas dhe nuk i referohet rrethanave që lindin nga veprimi i faktorëve të brendshëm atje. Humbja e integritetit territorial të shtetit ukrainas është rezultat i proceseve që ndodhën brenda tij.

Akuzat e Rusisë në përgjigjen e SHBA-së se “pushtoi Krimenë” gjithashtu nuk qëndrojnë para shqyrtimit. Në vitin 2014, në Kiev ndodhi një grusht shteti, i iniciuar nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj dhe duke krijuar një shtet nacionalist që cenonte të drejtat e popullatës ruse dhe rusishtfolëse, si dhe grupeve të tjera etnike “të patitulluara”. Nuk është për t’u habitur që në një situatë të tillë, populli i Krimesë votoi për ribashkimin me Rusinë. Vendimi i popullit të Krimesë dhe Sevastopolit për t’u kthyer në Federatën Ruse u mor me vullnet të lirë në ushtrimin e së drejtës për vetëvendosje të përfshirë në Kartën e OKB-së. Nuk u përdorë asnjë forcë apo kërcënim me forcë. Çështja e përkatësisë në Krime është mbyllur.

Nëse Ukraina hyn në NATO, do të ketë një kërcënim real se regjimi në Kiev do të përpiqet të “kthejë” Krimenë me forcë, duke tërhequr Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj, në përputhje me Artin. 5. Traktati i Uashingtonit, në një konflikt të armatosur të drejtpërdrejtë me Rusinë me të gjitha pasojat që pasojnë.

Teza e përsëritur në përgjigjen e SHBA-së se Rusia gjoja “ndizte konfliktin në Donbas” është e paqëndrueshme. Arsyet e tij janë thjesht të natyrës shtëpiake. Zgjidhja është e mundur vetëm nëpërmjet zbatimit të Marrëveshjes së Minskut dhe “Paketës së Masave”, prioriteti dhe përgjegjësia për zbatimin e së cilës janë të përcaktuara qartë dhe të konfirmuara unanimisht nga Rezoluta 2202 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Francën dhe Mbretërinë e Bashkuar. Në paragrafin 2 të kësaj rezolute, Kievi, Donetsk dhe Luhansk renditen si palë. Asnjë nga këto dokumente nuk përmend përgjegjësinë e Rusisë për konfliktin në Donbas. Rusia, së bashku me OSBE-në, vepron si ndërmjetëse në formatin kryesor të negociatave – Grupi i Kontaktit – dhe së bashku me Berlinin dhe Parisin – në formatin e Normandisë, i cili formulon rekomandime për palët në konflikt dhe monitoron zbatimin e tyre.

Hapat e mëposhtëm janë thelbësorë për de-përshkallëzimin e situatës rreth Ukrainës. Kjo detyron Kievin t’i përmbahet “Paketës së Masave”, ndalon dërgimin e armëve në Ukrainë, tërheq nga atje të gjithë këshilltarët dhe instruktorët perëndimorë, refuzon çdo stërvitje të përbashkët me Forcat e Armatosura të Ukrainës nga vendet e NATO-s dhe tërheq të gjitha armët e huaja të dërguara në Kiev.

Në këtë drejtim, ne tërheqim vëmendjen për faktin se presidenti rus Vladimir Putin në një konferencë për shtyp pas bisedimeve në Moskë me presidentin francez E. Macron më 7 shkurt 2022 theksoi se ne jemi të hapur për dialog dhe bëri thirrje që “të mendojmë për kushte të qëndrueshme të sigurisë” të barabarta për të gjithë pjesëmarrësit në jetën ndërkombëtare”.

Konfigurimi i forcës

Vëmë re se në përgjigjen e saj ndaj propozimeve të Rusisë, Shtetet e Bashkuara këmbëngulin se përparimi në përmirësimin e situatës së sigurisë në Evropë “mund të arrihet vetëm në drejtim të de-përshkallëzimit nga veprimet kërcënuese të Rusisë kundër Ukrainës”, të cilën ne e kuptojmë si thirrje për tërheqjen e trupave ruse nga Ukraina. Në të njëjtën kohë, Shtetet e Bashkuara janë të gatshme të diskutojnë vetëm për “detyrimet reciproke… të përmbahen nga vendosja e forcave të përhershme me misione luftarake në territorin e Ukrainës” dhe “të shqyrtojnë mundësinë e diskutimit të problemit të forcave të armatosura konvencionale”.
” Për pjesën tjetër, pala amerikane i lë në heshtje propozimet tona të përfshira në vendim, respektivisht në paragrafin 2 Neni 4 dhe paragrafin 1 i nenit 5 të projekt-marrëveshjes dypalëshe që thotë se “konfigurimi aktual i forcave të SHBA-së dhe NATO-s është i kufizuar.

Ne supozojmë se vendosja e Forcave të Armatosura të Federatës Ruse në territorin e saj nuk prek dhe nuk mund të prekë interesat themelore të Shteteve të Bashkuara. Ju kujtojmë se nuk ka forca tona në territorin e Ukrainës.

Në të njëjtën kohë, Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre po zhvendosnin infrastrukturën e tyre ushtarake në lindje, duke vendosur kontigjente në territoret e anëtarëve të rinj. Ata anashkaluan kufizimet e CFE dhe interpretuan në mënyrë të lirshme dispozitat e Ligjit Bazë Rusi-NATO për refuzimin e “dislokimit të përhershëm shtesë të forcave të rëndësishme luftarake”. Situata e krijuar si rezultat i këtyre veprimeve është e papranueshme. Ne këmbëngulim për tërheqjen e të gjitha forcave të armatosura dhe armëve të SHBA-së të vendosura në Europën Qendrore e Lindore, Europën Juglindore dhe në Baltik. Jemi të bindur se potencialet kombëtare në këto zona janë mjaft të mjaftueshme. Ne jemi të gatshëm ta diskutojmë këtë temë në bazë të neneve 4 dhe 5 të projekt-marrëveshjes ruse.

Parimi i pandashmërisë së sigurisë

Në përgjigjen e SHBA-ve, nuk pamë asnjë konfirmim se pala amerikane është plotësisht e përkushtuar për t’iu përmbajtur parimit të pandryshueshëm të pandashmërisë së sigurisë. Deklaratat e përgjithshme për marrjen në konsideratë të këtij postulati nga pala amerikane janë në kundërshtim të drejtpërdrejtë me mosgatishmërinë e Uashingtonit për të hequr dorë nga drejtimi i tij kundërproduktiv dhe destabilizues për krijimin e avantazheve për veten dhe aleatët e tij në dëm të interesave të sigurisë së Rusisë. Pikërisht kjo po ndodh si pasojë e zbatimit të papenguar të politikës së zhvillimit të pakufizuar gjeostrategjik dhe ushtarak të hapësirës post-sovjetike, përfshirë territorin e Ukrainës, nga Aleanca Veriatlantike, me rolin udhëheqës të SHBA-së. E gjithë kjo po ndodh drejtpërdrejt në kufijtë rusë. Në këtë mënyrë neglizhohen vijat tona të kuqe dhe interesat themelore të sigurisë dhe mohohet e drejta e patjetërsueshme e Rusisë për t’i ofruar ato. Për ne, natyrisht, kjo është e papranueshme.

Gjithashtu, ju kujtojmë se ky parim gjendet në preambulën e Marrëveshjes ndërmjet Federatës Ruse dhe Shteteve të Bashkuara të vitit 2011 për masat për reduktimin dhe kufizimin e mëtejshëm të armëve sulmuese strategjike, të cilat palët ranë dakord ta zgjasin për 5 vjet pa përjashtim, në shkurt të vitit të kaluar, si dhe një numër dokumentesh themeluese të OSBE-së dhe Rusisë-NATO-s të miratuara në nivelin më të lartë: preambula e Aktit Përfundimtar të Helsinkit të vitit 1975, Karta e Parisit e vitit 1990 për një Evropë të Re, Akti Themelues Rusi-NATO i vitit 1997 , Karta e OSBE-së e Stambollit mbi Sigurinë Evropiane e vitit 1999 nga Deklaratat e Romës dhe NATO-s në 2002 dhe nga Deklarata e Astanës në Samitin e OSBE-së të vitit 2010.

Vëmë re se përgjigja e marrë përmend angazhimin e Uashingtonit ndaj konceptit të pandashmërisë së sigurisë. Megjithatë, teksti zbret në të drejtën e shteteve “për të zgjedhur ose ndryshuar lirisht metodat e tyre për të garantuar sigurinë e tyre, duke përfshirë marrëveshjet e sindikatave”. Kjo liri nuk është absolute dhe është vetëm gjysma e formulës së njohur të përcaktuar në Kartën e Sigurisë Evropiane. Pjesa e dytë e saj kërkon që në ushtrimin e kësaj të drejte nuk duhet “të forcohet siguria vetjake në kurriz të sigurisë së shteteve të tjera”. Nuk mund të marrim parasysh letrën e marrë nga NATO më 10 shkurt të këtij viti. në përgjigje të një letre të dërguar nga ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov, më 28 janar 2022 Sekretarit të Shtetit të SHBA E. Blinken për këtë çështje. Ne kërkuam një përgjigje në kapacitet kombëtar.

Politika e dyerve të hapura të NATO-s

Shtetet e Bashkuara rikonfirmojnë “mbështetje të fortë” për politikën e NATO-s “të dyerve të hapura”. Por kjo bie ndesh me angazhimet bazë të marra brenda KSBE/OSBE-së, në veçanti me angazhimin “për të mos forcuar sigurinë e vet në kurriz të sigurisë së të tjerëve”. Kjo politikë nuk është në përputhje me udhëzimet e vetë Aleancës, e cila pas takimit të ministrave të jashtëm të NATO-s, me ç’rast më 6-7. qershor 1991 në Kopenhagë mori përsipër “të mos përfitonte avantazhe të njëanshme nga situata e ndryshuar në Evropë”, “të mos rrezikonte interesat legjitime” të shteteve të tjera dhe të mos kërkonte “izolimin” e tyre ose “tërheqjen e vijave të reja ndarëse në kontinent”. .

Ne i bëjmë thirrje Shteteve të Bashkuara dhe NATO-s që të kthehen në përmbushjen e detyrimeve të tyre ndërkombëtare në fushën e paqeruajtjes dhe sigurisë. Presim propozime konkrete nga anëtarët e aleancës për përmbajtjen dhe format e konsolidimit ligjor të braktisjes së zgjerimit të mëtejshëm të NATO-s në lindje.

Natyra grupore e ofertës

Ne vërejmë gatishmërinë e Shteteve të Bashkuara për të punuar në mënyrë thelbësore për kontrollin individual të armëve dhe masat për reduktimin e rrezikut. Në të njëjtën kohë, u vu re se Uashingtoni më në fund e ka njohur justifikimin e një sërë propozimesh dhe iniciativash ruse në këto fusha që janë paraqitur vitet e fundit.

Në të njëjtën kohë, ne tërheqim edhe një herë vëmendjen e palës amerikane për faktin se Rusia, në dokumentet që kemi paraqitur për garancitë e sigurisë, ka propozuar që të kalojë përmes një zgjidhjeje gjithëpërfshirëse afatgjatë të situatës së papranueshme që vazhdon të zhvillohen. në rajonin euroatlantik. Para së gjithash, ne po flasim për krijimin e një themeli të qëndrueshëm për arkitekturën e sigurisë në formën e një marrëveshjeje për të refuzuar NATO-n që të ndërmarrë veprime të mëtejshme që dëmtojnë sigurinë e Rusisë. Ky mbetet një imperativ i pandryshueshëm për ne. Në mungesë të një themeli kaq të fortë, kontrolli i armëve dhe masat e reduktimit të rrezikut ushtarak të ndërlidhura që sigurojnë kufizimin dhe parashikueshmërinë e aktiviteteve ushtarake në zona të veçanta, edhe nëse bien dakord, nuk do të jenë të qëndrueshme në afat të gjatë.

Kështu, propozimet ruse janë të një natyre pakete dhe duhet të konsiderohen si një e tërë, pa ndarë komponentë individualë. Në këtë drejtim, ne duam të fokusohemi në mungesën e një përgjigje konstruktive nga Uashingtoni dhe Brukseli ndaj elementëve më të rëndësishëm të nismës ruse, që ne kemi identifikuar qartë. Për sa i përket çështjeve të kontrollit të armëve, ne i konsiderojmë ato ekskluzivisht në kontekstin e përgjithshëm të një qasjeje gjithëpërfshirëse, paketë për trajtimin e garancive të sigurisë.

“Pas START” dhe “ekuacioni i sigurisë”

Shtetet e Bashkuara po propozojnë që “menjëherë” të angazhohen në zhvillimin e “masave për zhvillimin e START” në kuadrin e Dialogut Strategjik të Stabilitetit. Megjithatë, në të njëjtën kohë,  pala amerikane po përpiqet të rregullojë një qasje që nuk është e koordinuar me ne, e cila parashikon fokusimin ekskluzivisht në armët bërthamore, pavarësisht nga aftësia e një arme të caktuar për të paraqitur një kërcënim të drejtpërdrejtë për territorin kombëtar të palës tjetër. Një këndvështrim i tillë i njëanshëm i gjërave bie ndesh me pikëpamjet e arritura në samitin ruso-amerikan më 16 qershor 2021 në Gjenevë mbi natyrën gjithëpërfshirëse të dialogut strategjik, i krijuar për të hedhur themelet për kontrollin e ardhshëm të armëve dhe masat për reduktimin e rrezikut.

Rusia vazhdon të mbrojë një qasje të integruar ndaj çështjeve strategjike. Ne sugjerojmë që të fillojmë zhvillimin e përbashkët të një “ekuacioni të ri të sigurisë”.

Kompleti i elementeve të konceptit që ne propozojmë, i cili mbetet plotësisht i rëndësishëm, është vënë në vëmendje të palës amerikane, duke përfshirë gjatë takimeve të dialogut strategjik dhe në dokumentin e punës që kemi dorëzuar më 17 dhjetor 2021, përmbajtjen e tij.

Vendosja e armëve bërthamore jashtë territorit kombëtar

Në dokumentin e saj, Shtetet e Bashkuara nuk iu përgjigjën një elementi të tillë të “paketës” së masave që ne propozuam, si tërheqja e armëve bërthamore të stacionuara jashtë kufijve të saj në territorin kombëtar dhe refuzimi për t’i vendosur ato jashtë territorit kombëtar, dhe u kufizua në përmendjen e nevoja për adresimin e platforms; dialogu strategjik; armët bërthamore jostrategjike pa marrë parasysh veçoritë e vendosjes së tyre dhe faktorë të tjerë që ndikojnë në sigurinë e palëve.

Ne dëshirojmë të sqarojmë se propozimet tona kanë të bëjnë me zgjidhjen e problemit të pranisë së armëve bërthamore amerikane që mund të godasin objektivat në territorin rus në territorin e disa vendeve jo-bërthamore të NATO-s, në kundërshtim me NPT-në.
Kjo do të përfshinte eliminimin e infrastrukturës për vendosjen e shpejtë të armëve të tilla në Evropë, si dhe ndërprerjen e praktikës së tashme.

Raketat me rreze të mesme dhe të shkurtër të lëshuara nga toka

Ne e konsiderojmë këtë çështje si një nga fushat prioritare të dialogut ruso-amerikan për stabilitetin strategjik. Ne besojmë se kjo kategori armësh është një komponent i domosdoshëm i “ekuacionit të ri të sigurisë” që Rusia dhe Shtetet e Bashkuara duhet të përpunojnë së bashku.

Ne vazhdojmë të nisemi nga rëndësia e nismave ruse në fushën e “marrëveshjeve INF”, të cilat bazohen në idenë e moratoriumeve të verifikueshme reciproke për vendosjen e Traktatit të INF tokës në Evropë.

Në parim, ne jemi të hapur për shqyrtim thelbësor të mënyrës së zbatimit praktik të tij. Në të njëjtën kohë, ne vërejmë pasigurinë e vazhdueshme në qasjet e Uashingtonit ndaj parametrave kryesorë të masave të mundshme për të kontrolluar këto armë, kryesisht mbulimin e tyre, i cili duhet të mbulojë të gjitha armët me rreze adekuate në pajisjet bërthamore dhe jobërthamore.

U vu re se Shtetet e Bashkuara marrin si bazë qasjen ruse, e cila parashikon zgjidhje reciproke të shqetësimeve të ndërsjella në kontekstin e Marrëveshjes së mëparshme ekzistuese INF. Versioni i zhvillimit të idesë sonë të masave të verifikimit të ndërsjellë të propozuar nga pala amerikane në lidhje me komplekset Aegis Ashore në Rumani dhe Poloni, si dhe disa objekte në pjesën evropiane të Rusisë, mund të zhvillohet më tej.

Siç u theksua në një deklaratë të presidentit rus Vladimir Putin më 26 tetor 2020, e cila më pas u tërhoq nga pala amerikane në disa raste, masat e mundshme të transparencës në lidhje me objektet ruse që i nënshtrohen miratimit mund të përfshijnë monitorimin e mungesës së raketës ruse 9M729 atje. Ju kujtojmë se ky hap është një manifestim i vullnetit të mirë, duke qenë se karakteristikat e raketës 9M729 nuk janë në asnjë mënyrë në kundërshtim me kërkesat e ish Traktatit INF dhe se Shtetet e Bashkuara nuk kanë ofruar asnjë provë për të konfirmuar akuzat kundër Rusisë. Në të njëjtën kohë, pala amerikane neglizhoi ngjarjen vullnetare që organizuam gjatë afatit të kësaj Marrëveshjeje më 23 janar 2019 për të demonstruar pajisjen dhe karakteristikat teknike të raketës 9M729 dhe lëshuesit të saj.

Bombardues të rëndë dhe anije luftarake

Vëmë re vëmendjen e palës amerikane ndaj idesë ruse për masa shtesë për të reduktuar rrezikun që lidhet me fluturimet e rënda të bombarduesve pranë kufijve kombëtarë të palëve. Ne e shohim temën për diskutim dhe potencialin për marrëveshje të pranueshme reciprokisht. Kujtojmë një element po aq të rëndësishëm të propozimit tonë të “paketës” që vlen për lundrimet e ngjashme të anijeve luftarake sipërfaqësore, të cilat gjithashtu përfshijnë rreziqe serioze.

Stërvitje dhe manovra ushtarake

Shtetet e Bashkuara nuk iu përgjigjën propozimeve të përfshira në Sec. 2 Neni 4 i projekt-marrëveshjes ruse. Pala amerikane, padyshim, niset nga fakti se është e mundur të ulet tensioni në sferën ushtarake duke rritur transparencën dhe masa shtesë për të ulur rrezikun në përputhje me propozimet e Perëndimit për modernizimin e Dokumentit të Vjenës.

Ne e konsiderojmë një qasje të tillë joreale dhe të njëanshme, që synon “thirrjen” e aktiviteteve të Forcave të Armatosura të Federatës Ruse. Masat e ndërtimit të besimit dhe sigurisë sipas Dokumentit të Vjenës 2011 janë të përshtatshme për situatën aktuale. Duhet të krijohen kushtet e nevojshme për të nisur diskutimin për mundësinë e përditësimit të tyre. Dhe për këtë, Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj duhet të braktisin politikën ruse të “përmbajtjes” dhe të marrin masa konkrete praktike për të de-përshkallëzuar situatën ushtarako-politike, duke përfshirë në përputhje me paragrafin 2 të nenit 4 të projekt-traktatit tonë.

Në lidhje me parandalimin e incidenteve në det të hapur dhe në hapësirën ajrore mbi të, ne mirëpresim gatishmërinë e Shteteve të Bashkuara për konsultime të duhura. Megjithatë, kjo punë nuk mund të zëvendësojë zgjidhjen e problemeve kryesore të paraqitura nga Rusia.


Spread the love


Leave a Reply