Polonia dhe Ukraina tok kundërshtojnë ashpër Nord Stream 2

Spread the love

Ministri i Jashtëm ukrainas Dmitro Kuleba dhe homologu i tij polak Zbigniew Rau lëshuan të mërkurën (21 korrik) një deklaratë të përbashkët mbi tubacionin rus Nord Stream 2, i cili lidh brigjet ruse dhe gjermane me fundin e Detit Baltik. Deklarata u botua në faqen zyrtare të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Ukrainës.

Në këtë deklaratë ministrat e jashtëm të të dy vendeve u bënë thirrje Shteteve të Bashkuara dhe Gjermanisë që “të trajtojnë në mënyrë adekuate sigurinë e krizës në rajonin tonë” dhe në këtë drejtim njoftuan bashkëpunimin në ndalimin e Nord Stream 2.

Për këtë qëllim, Ukraina po fillon konsultimet me Bashkimin Evropian, dhe në veçanti me Gjermaninë, në lidhje me tubacionin e përmendur të gazit, i cili “kërcënon sigurinë e Ukrainës”. Ministria e jashtme e vendit tashmë ka dërguar shënimet përkatëse në Bruksel dhe Berlin.

Ministrat e jashtëm të dy vendeve fqinjë deklarojnë se vendimi për ndërtimin e Nord Stream 2, miratuar në 2015, “disa muaj pas pushtimit të Rusisë dhe aneksimit të paligjshëm të territorit të Ukrainës, krijoi një krizë politike, krizë sigurie dhe krizën e besimit në Evropë. ”

“Ky vendim ka krijuar kërcënime shtesë politike, ushtarake dhe energjetike për Ukrainën dhe Evropën Qendrore si një e tërë. Në të njëjtën kohë, ajo rritë aftësinë e Rusisë për të bërë një ndikim shkatërrues për sigurinë në Evropë, duke thelluar mosmarrëveshjet midis NATO-s dhe vendeve anëtare të BE-së “, thuhet në deklaratën në fjlë.

Ministrat deklaruan se propozimet aktuale për të mbushur deficitin e sigurisë nuk mund të konsiderohen të mjaftueshme për të minimizuar në mënyrë efektive kërcënimet e paraqitura nga Nord Stream 2.

Duhet shtuar se dje Shtetet e Bashkuara dhe Gjermania nënshkruan një marrëveshje për Nord Stream 2, e cila i lejon asaj të punojë, me mundësinë e Berlinit dhe Brukselit për të vendosur sanksione kundër Rusisë nëse kjo e fundit fillon të përdorë energjinë si një mjet presioni mbi Ukrainë.

Me fjalë të tjera, perspektivat për Varshavën dhe Kievin për të bërë ndryshime të rëndësishme në këtë drejtim janë jashtëzakonisht të kufizuara.  (Geopolitika News/ ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply