Pranimi i Ballkanit Perëndimor në BE “është një prioritet për qeverinë gjermane”

Spread the love

Pranimi i Ballkanit Perëndimor në BE “është një prioritet për qeverinë gjermane”

Annalena Baerbock e sheh si prioritet pranimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në BE – veçanërisht në një kohë kur rendi evropian i paqes është nën sulm. Me ndërmjetësimin e saj, gjashtë vendet kanë rënë dakord edhe për një marrëveshje lëvizshmërie.

Ministrja e Jashtme Federale Annalena Baerbock (Të Gjelbrit) ka konfirmuar pranimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian si prioritet për qeverinë federale. “Në këtë moment, kur rendi evropian i paqes po sulmohet më ashpër se sa ka qenë për dekada,” tha Baerbock në anglisht të premten në fillim të Konferencës së Ballkanit Perëndimor në Berlin se ishte vendimtare që të silleshin të gjitha vendet e Rajoni i Ballkanit Perëndimor në BE. “Ky është një prioritet për qeverinë gjermane.

Baerbock takohet me ministrat e jashtëm të Ballkanit Perëndimor si pjesë e të ashtuquajturit Procesi i Berlinit; Ky proces synon t’i afrojë vendet e Ballkanit me BE-në. Sipas Ministrisë së Jashtme Federale, takimi ka të bëjë kryesisht me ndërmarrjen e hapave konkretë për përmirësimin e bashkëpunimit rajonal në Ballkanin Perëndimor, veçanërisht me synimin për krijimin e një tregu të përbashkët rajonal.

Tregu i përbashkët dhe më shumë liri për të udhëtuar mes vendeve

Në këtë drejtim, Baerbock përmendi tre marrëveshje të planifikuara rajonale të lëvizshmërisë ndërmjet gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor. Në negociatat e udhëhequra nga i dërguari i posaçëm i qeverisë federale për vendet e Ballkanit Perëndimor, Manuel Sarrazin (Të Gjelbrit), gjashtë shtete janë zotuar të përfundojnë tre marrëveshje, shpjegoi ajo. Këto marrëveshje do të lejonin qytetarët të kalonin kufijtë e rajonit vetëm me karta identiteti, universitetet do të njihnin diploma akademike nga njëri-tjetri dhe punëdhënësit do të njihnin kualifikimet profesionale.

“Këta janë hapa historikë që po ndryshojnë jetën e njerëzve,” tha Baerbock. Me marrëveshjet, për shembull, të rinjtë kosovarë dhe boshnjakë mund të vizitojnë njëri-tjetrin pa vizë, studentët shqiptarë me diplomë bachelor mund të vazhdojnë studimet në Maqedoninë e Veriut ose një arkitekt serb mund të punojë në Mal të Zi. “Të marra së bashku, këto marrëveshje i hapin rrugën një tregu të përbashkët rajonal për Ballkanin Perëndimor”, tha ministri i Jashtëm. [welt.de]


Spread the love


Leave a Reply