Prezantohet bombarduesi bërthamor B-21 i Forcave Ajrore të SHBA

Spread the love

Northrop Grumman Corp të premten prezantoi avionin e saj të ri B-21 “Raider”, i pari në flotën e re të bombarduesve bërthamorë të fshehtë me rreze të gjatë i Forcave Ajrore të Shteteve të Bashkuara, raporton Reuters.

Prishtinë/Zagreb, 3 dhjetor –  B-21 u prezentua gjatë një ceremonie në uzinën e Northrop-it 42 në Palmdale, Kaliforni, ku publiku pati rastin të shihte për herë të parë bombarduesin e ri. B-21, i cili ka një formë të ngjashme me atë të “krahut fluturues” me paraardhësin e tij, B-2. Ai do të jetë në gjendje të dërgojë armë konvencionale dhe bërthamore në të gjithë botën, duke përdorur aftësi të karburantit me rreze të gjatë dhe në ajër. Çdo avion ishte parashikuar të kushtonte afërsisht 550 milionë dollarë në 2010 , ose rreth 750 milionë dollarë sipas vlerës aktuale që përlogaritet duke pas në konsideratë inflacionin. Forca Ajrore planifikoi të blinte të paktën 100 avionë dhe të fillonte zëvendësimin e bombarduesve B-1 dhe B-2.

Northrop mundi një ekip të përbërë nga Boeing dhe Lockheed Martin Corp, kur fitoi kontratën për ndërtimin e bombarduesit në 2015. Northrop e quan avionin një aeroplan të gjeneratës së gjashtë për shkak të aftësisë së tij për t’u lidhur me avionë të tjerë dhe për të integruar lehtësisht armët e ardhshme në arkitekturën e sistemit të tij. B-21 ka gjithashtu një material sipërfaqësor më të qëndrueshëm, të fshehtë, që do të kërkojë më pak mirëmbajtje dhe do të mbajë kostot e funksionimit dhe kohën e ndërprerjes në minimum, tha për Reuters Doug Young, nënkryetar sektori dhe menaxher i përgjithshëm në Northrop Grumman Aeronautics Systems.

Në prezantim u shfaqën pamjet e para video dhe foto të bombarduesit të ri. Më parë publikoheshin vetëm interpretimet e artistëve. Gjashtë avionët, të cilët duhet të kenë fluturimin e tyre të parë në mesin e vitit 2023, janë në faza të ndryshme të montimit. Më shumë se 8,000 njerëz nga Northrop Grumman, partnerë të industrisë dhe Forca Ajrore, janë duke punuar aktualisht në program. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply