Putin për propozimin e parlamentit: Njohja e republikave në Donbas nuk është në përputhje me marrëveshjet e Minskut

Spread the love

Putin për propozimin e parlamentit: Njohja e republikave në Donbas nuk është në përputhje me marrëveshjet e Minskut

Prishtinë, 16 shkurt Presidenti rus Vladimir Putin ka marrë parasysh një propozim nga dhoma e ulët e parlamentit (Duma) për të njohur Republikat Popullore të vetëshpallura të Donetsk dhe Luhansk (DPR, LPR), por një veprim i tillë nuk do të ishte në përputhje me marrëveshjet e Minskut. Zëdhënësi i Kremlinit,  Dmitry Peskov, tha sot,transmeton TASS.

“Nuk ka rregulla të qarta në këtë drejtim”, tha ai në përgjigje të pyetjes së një gazetari për hapat që mund të pasojnë kërkesën e Dumës. “Presidenti e ka marrë kërkesën, ka reaguar ndaj saj, e ka marrë parasysh”, tha Peskov. Megjithatë, ai theksoi se “njohja e [DPR dhe LPR] nuk është në përputhje me marrëveshjet e Minskut”. “Ky është në fakt  rasti,” tha zëdhënësi.  Sipas tij, kërkesa e Dumës është vërtet një shenjë shumë e qartë, që tregon disponimin mbizotërues tëe ligjvënësve dhe opinionin publik të kombit. Megjithatë, presidenti theksoi se gjëja kryesore është të ndihmohet në zgjidhjen e situatës në juglindje [Ukrainë] dhe kjo mund të bëhet vetëm përmes përpjekjeve  gjithëpërfshirëse për të lehtësuar zbatimin e paketës së Minskut. Kjo është ajo ku presidenti do të fokusohet”, tha ai.

Mbrëmë, pas bisedimeve me kancelarin gjerman Olaf Scholz, Putin komentoi kërkesën për njohjen e Republikës Popullore të Donetskut dhe Luhanskut. “Do të nis nga fakti se të gjithë duhet të bëjmë gjithçka për të zgjidhur problemin e Donbasit, gjë që duhet bërë, para së gjithash, bazuar në mundësitë e ofruara nga Marrëveshjet e Minskut, të cilat nuk janë zbatuar plotësisht. Ne presim që partnerët tanë në anën tjetër të Atlantikut dhe në Evropë, kryesisht Gjermania dhe Franca, do të ushtrojnë ndikimin e nevojshëm mbi autoritetet aktuale në Kiev dhe do të gjendet një zgjidhje”, tha lideri rus.  [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply