Raportuesi i Parlamentit Evropian për Bosnjë dhe Hercegovinën: Është koha për sanksione kundër Dodikut

Spread the love

Raportuesi i Parlamentit Evropian për Bosnjë dhe Hercegovinën: Është koha për sanksione kundër Dodikut

Prishtinë/Zagreb, 12 janar – Presidenti i Republikës Srpska, Milorad Dodik, ka ngjallur së fundmi reagime të ashpra nga zyrtarët perëndimorë me deklaratat dhe veprimet e tij. Nxitja gjithnjë e më e madhe e secesionit të Republika Srpska, dhënia e medaljeve për Putinin dhe festimi më 9 janar, pavarësisht ndalimit të Gjykatës Kushtetuese të B&H, janë vetëm disa nga ngjarjet që po rrisin tensionet në Ballkan dhe mund të kërcënojnë integrimin e Bosnjës dhe Hercegovina në Bashkimin Evropian.

Mediat në B&H njoftuan të enjten se raportuesi i Parlamentit Evropian për BiH, Paulo Rangel, i bëri thirrje Bashkimit Evropian që të ndjekë politikën e SHBA-së dhe Mbretërisë së Bashkuar dhe të vendosë sanksione ndaj liderit boshnjak për sjelljen e tij kundër kushtetutës së B&H.

Deklarata e nënshkruar nga Rangel nga Partia Popullore Evropiane (EPP) dhe Romeo Franz nga të Gjelbërit gjermanë, i cili është edhe kryetar i delegacionit të Parlamentit Evropian për marrëdhëniet me Bosnjë-Hercegovinën, është një reagim i drejtpërdrejtë ndaj festimit antikushtetues të 9 janarit. Dita e Republika Srpskës dhe dhënia e çmimit nga Dodiku për presidentin rus Vladimir Putin. Rangel dhe Franz vlerësojnë se festimi i 9 janarit është padyshim një vepër penale sepse është kundër vendimeve të Gjykatës Kushtetuese të Bosnjë-Hercegovinës dhe se përzgjedhjen e Sarajevës Lindore për atë ngjarje e konsiderojnë veçanërisht “provokuese dhe cinike”. Përveç kësaj, ata dënojnë faktin se në këtë kanë marrë pjesë edhe ministra nga qeveria e Serbisë dhe Malit të Zi, shkruan portali N1.

Dhënia e medaljes Putinit, të cilën Dodik e shpërbleu për mbështetjen e tij për RS, konsiderohet nga dy eurodeputetë si dëshmi e drejtpërdrejtë se autoritetet e atij entiteti, të udhëhequr nga Dodiku, kanë përbuzje për vlerat themelore evropiane. “Janë kapërcyer disa vija të kuqe dhe është koha që komuniteti ndërkombëtar të shkojë përtej deklaratave të forta verbale dhe të ndërmarrë veprime konkrete dhe të synuara kundër atyre që vazhdojnë të minojnë me vetëdije dhe sistematikisht rendin kushtetues dhe territorial të Bosnjës dhe Hercegovinës me fjalë dhe vepra. ”, thuhet në deklaratë e dy eurodeputetëve. Ata kujtuan se në korrik të vitit 2022, Parlamenti Evropian u bëri thirrje shprehimisht anëtarëve të Bashkimit dhe vendeve të tjera që të ndjekin shembullin e SHBA-së dhe Mbretërisë së Bashkuar dhe të ndëshkojnë ata që kërcënojnë rendin kushtetues të Bosnje-Hercegovinës, veçanërisht Dodikun, me objektiva sanksionet.

Presidenti aktual i Republika Srpskës, Dodik, ka qenë nën sanksionet e SHBA që nga viti 2017 dhe i ndalohet të udhëtojë në SHBA, pasuritë e tij në atë vend janë ngrirë dhe qytetarëve amerikanë u ndalohet të bëjnë biznes me të. Mbretëria e Bashkuar prezantoi të njëjtat masa ndëshkuese kundër Dodikut në prill 2022 dhe shtoi në listën e të sanksionuarve bashkëpunëtoren e tij të ngushtë Zheljka Cvijanoviç, e cila më vonë u zgjodh si anëtare e Presidencës së B&H. “Këta dy politikanë po minojnë qëllimisht paqen e fituar me vështirësi në Bosnje dhe Hercegovinë. Të inkurajuar nga Putini, sjellja e tyre e pamatur është një kërcënim për stabilitetin dhe sigurinë në të gjithë Ballkanin Perëndimor”, shpjegoi Ministria e Jashtme Britanike.

Deri më tani, nuk ka pasur një marrëveshje brenda Bashkimit Evropian për sanksione kundër Dodikut dhe bashkëpunëtorëve të tij, dhe Hungaria, kryeministri i së cilës Viktor Orban ka marrëdhënie të ngushta me Dodikun, ka njoftuar se do ta bllokojë një propozim të tillë nëse ai arrin në Komisionin Evropian ose në Këshillin Evropian.

[GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply