Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s pret takimin e zyrtarëve të lartë nga Turqia, Finlanda dhe Suedia

Spread the love

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s pret takimin e zyrtarëve të lartë nga Turqia, Finlanda dhe Suedia

Të enjten (9 mars 2023), Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg mblodhi përfaqësues nga qeveritë e Turqisë, Finlandës dhe Suedisë – palët në Mekanizmin e Përhershëm të Përbashkët të krijuar nga Memorandumi Trepalësh i nënshkruar në Madrid në margjinat e Samitit të NATO-s 2022. Ky ishte takimi i tretë i tillë i Mekanizmit të Përbashkët të Përhershëm që nga krijimi i tij vitin e kaluar.

Sekretari i Përgjithshëm, i cili hapi takimin, tha: “Finlanda dhe Suedia kanë ndërmarrë hapa të paprecedentë për të adresuar shqetësimet legjitime të sigurisë turke. Tani është koha që të gjithë aleatët të përfundojnë procesin e ratifikimit dhe të mirëpresin Finlandën dhe Suedinë si anëtarë të plotë të Aleancës përpara Samitit të ardhshëm të NATO-s në Vilnius”.

Përfaqësuesit e Turqisë, Finlandës dhe Suedisë diskutuan hapat konkretë që janë ndërmarrë për zbatimin e Memorandumit Trepalësh. Siç është rënë dakord në Memorandum, nuk ka kufizime për eksportin e armëve ndërmjet tyre; ata kanë përmirësuar ndjeshëm bashkëpunimin kundër terrorizmit; dhe Suedia është tani në procesin e shtrëngimit të legjislacionit kundër terrorizmit, duke përfshirë kundër PKK-së. Të gjithë pjesëmarrësit përshëndetën progresin e arritur.

Palët ranë dakord se vendimi për të ftuar Finlandën dhe Suedinë për t’u bërë anëtarë të NATO-s ishte historik. Ata ranë dakord më tej se ratifikimi i shpejtë si për Finlandën ashtu edhe për Suedinë do të ishte në interesin e të gjithëve dhe se anëtarësimi i tyre do të forcojë Aleancën.

Turqia, Finlanda dhe Suedia ranë dakord gjithashtu për vlerën afatgjatë të Mekanizmit të Përbashkët të Përhershëm në luftën kundër terrorizmit dhe ranë dakord të vazhdojnë bashkëpunimin në këtë format dhe të takohen përsëri përpara Samitit të Vilniusit. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply