Sekuestrimi i cisternës së naftës nga Irani mund të sjellë katastrofë për Kinën

Spread the love

Sekuestrimi i cisternës së naftës nga Irani mund të sjellë katastrofë për Kinën

Iranianët kanë kapur Advantage Sweet, një cisternë nafte në pronësi turke që transportonte afërsisht 800,000 fuçi naftë bruto. Deklarata për shtyp e lëshuar nga Marina e SHBA duhet t’i shqetësojë kinezët shumë për linjat e tyre të furnizimit.

Që nga Lufta e Dytë Botërore, SHBA-ja ka patrulluar rrugët detare dhe ka mundësuar qarkullimin e sigurt të burimeve dhe produkteve ndërkombëtare. Megjithatë, ky incident është vetëm një tregues tjetër se SHBA-ja dalëngadalë po largohet nga angazhimi i saj ndaj rendit detar për mbrojtjen e detit të hapur.

Ndërsa SHBA thjesht mund ta mbyllin tregtinë e saj ndërkombëtare të energjisë dhe të operojë me fqinjët e saj në Amerikën e Veriut, vende si Kina,pësojnë shumë më shumë. Meqenëse Kina bie në fund të një zinxhiri shumë të gjatë furnizimi, çdo ndërprerje mund të sjellë katastrofë për ekonominë kineze. [https://zeihan.com/]


Spread the love


Leave a Reply