SHBA-të dhe NATO i kanë dërguar Rusisë përgjigje me shkrim për garancitë e sigurisë

Spread the love

SHBA-të dhe NATO i kanë dërguar Rusisë përgjigje me shkrim për garancitë e sigurisë

Prishtinë, 27 janar – Rusia ka marrë përgjigje me shkrim ndaj propozimeve për garanci sigurie nga Shtetet e Bashkuara dhe NATO, tha Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg. Krahas përgjigjeve, u formuluan edhe vetiniciativa.

Sipas tij, Rusia dhe NATO duhet të rihapin zyrat e tyre në Bruksel dhe Moskë për të lehtësuar dialogun dhe për të përdorur kanalet ushtarake të komunikimit. Për momentin, aleanca është e shqetësuar për grumbullimin e ushtarëve pranë Ukrainës, por kjo nuk është një argument kundër dialogut. Përkundrazi, është e nevojshme të parandalohen konfliktet përmes negociatave, theksoi Stoltenberg.

Sipas Sekretarit Amerikan të Shtetit, Antony Blinken, dokumenti përfshin shqetësime nga Shtetet e Bashkuara, partnerët dhe aleatët për veprimet e Rusisë, si dhe idetë e tyre në fushat ku mund të gjendet një gjuhë e përbashkët. Uashingtoni sheh një mundësi për përparim në kontrollin e armëve, mënyra për të rritur transparencën dhe stabilitetin. Por ai nuk përjashton ndonjë sanksion në rast të një sulmi rus në Ukrainë, në mënyrë që të ndikojë shpejt në mbrojtjen prioritare të vendit dhe teknologjinë e lartë. Blinken theksoi se ai ishte duke llogaritur në një takim me ministrin e Jashtëm rus Sergei Lavrov dhe duke llogaritur në diplomacinë.

Lavrov dje tha se dokumenti i marrë duhet të bëhet publik, edhe pse pala amerikane kërkon që të mos publikohen përgjigjet për propozimet për garancitë e sigurisë. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply