Shefi i NATO -s kritikon idenë e grupit evropian të mbrojtjes dhe “strukturave konkurruese”

Spread the love

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg të martën në Uashington  kritikoi vendet që duan të forcojnë mbrojtjen evropiane dhe theksoi se krijimi i strukturave “konkurruese” për NATO-n mund të çojë në dobësimin dhe ndarjen e Aleancës Veriatlantike, shkruan France 24.

Gjatë një takimi të Bashkimit Evropian në Slloveni, Stoltenberg u pyet në një konferencë në Universitetin Georgetown në Uashington për pasojat e marrëveshjes AUKUS midis SHBA, Australisë dhe Britanisë së Madhe në marrëdhëniet transatlantike.

“Unë e kuptoj që Franca është e zhgënjyer” pasi Canberra përfundoi një kontratë të madhe për të blerë nëndetëse franceze pas AUKUS, tha ai. “Në të njëjtën kohë, aleatët bien dakord për qëllimin tonë kryesor që ne duhet të qëndrojmë të bashkuar. Unë nuk besoj në përpjekjet për të krijuar diçka jashtë NATO -s, e cila do të konkurronte ose zëvendësonte NATO -n, ” shtoi ai.

Në një mesazh për 27 krerët e shteteve dhe qeverive të mbledhur në Brdo pranë Kranj-it, norvegjezi Stoltenberg theksoi se, 80 përqind e shpenzimeve për mbrojtjen e NATO-s sigurohen nga vendet jo anëtare të BE-së. “Sigurisht që janë Shtetet e Bashkuara, por edhe aleatë të tjerë,” tha ai.

“Gjeografia është gjithashtu e rëndësishme: Turqia në jug, Norvegjia dhe Islanda në veri dhe Shtetet e Bashkuara, Kanadaja dhe Britania e Madhe në perëndim. Nëse shikoni hartën, ato janë të rëndësishme për mbrojtjen e të gjithë Evropës ”. “Çdo përpjekje për të dobësuar lidhjen transatlantike duke krijuar struktura alternative, duke thënë se ato mund të menaxhojnë vetë, jo vetëm që do të dobësojë NATO -n, por edhe do të përçajë Evropën,” paralajmëroi sekretari i përgjithshëm i NATO -s.

Kujtojmë që kohët e fundit presidenti francez Macron, pasi u zhgënjye nga AUKUS, për të cilin u ra dakord pa dijeninë e Parisit, tha se “Evropa duhet të pushojë së qeni naive” ndërsa negocionte bashkëpunimin ushtarak me Greqinë. [Gepolitika News/ ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply