Shtëpia e Bardhë: Grupi Wagner po bëhet një “qendër rivale e fuqisë” për ushtrinë ruse

Spread the love

Shtëpia e Bardhë: Grupi Wagner po bëhet një “qendër rivale e fuqisë” për ushtrinë ruse

Prishtinë/Zagreb, 23 dhjetor- Grupi mercenar rus Wagner po bëhet gjithnjë e më shumë një “qendër rivale e pushtetit” për ushtrinë dhe agjencitë ruse pasi ato mbështesin iniciativat e Kremlinit në mbarë botën, tha Shtëpia e Bardhë, transmeton AA.

Zëdhënësi i Këshillit të Sigurisë Kombëtare, John Kirby, tha se ndikimi i pronarit të kompanisë private ushtarake, Yevgeny Prigozhin, po “zgjerohej” paralelisht me pavarësinë e Grupit Wagner -it nga Ministria ruse e Mbrojtjes. Forca e grupit është rritur dhe rritur vetëm gjatë luftës tashmë 10-mujore kundër Ukrainës. Prigozhinov ka një ndikim në rritje në Kremlin pasi ai vazhdon të jetë “hapur kritik” ndaj ministrisë së mbrojtjes dhe udhëheqjes së lartë ushtarake të Rusisë, me zyrtarët ushtarakë rusë që herë pas here bëhen “vartës të komandës së Wagner-it” në Ukrainë, tha Kirby. “Është shumë e qartë për ne që grupi Wagner po shfaqet si një qendër fuqie rivale për ushtrinë ruse dhe ministritë e tjera ruse”, u tha Kirby gazetarëve.

Muajin e kaluar, pretendon Kirby, Koreja e Veriut përfundoi një “dorëzim fillestar të armëve” drejtpërdrejt grupit Wagner, duke i dërguar atyre predha dhe raketa, të cilat administrata Biden ka vlerësuar se nuk do të ndryshojnë balancën ushtarake të fuqisë në Ukrainë, megjithëse është
“e shqetësuar” me dërgesat e mundshme me armë. Koreja e Veriut ka mohuar dërgimin e armëve. “Ashtu si qeveria ruse, Grupi Wagner është i detyruar të mbështetet në shtetet e veçata,” tha Kirby. “Ne i kërkojmë Koresë së Veriut të ndalojë menjëherë këto dërgesa për grupin Wagner. Për më tepër, ne do të vazhdojmë të ndihmojmë Ukrainën të mbrohet si nga forcat ruse ashtu edhe nga Wagner”, pohon ai. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply