Takimet e G7 dhe NATO-s: Temat janë presioni ndaj Rusisë dhe Kinës

Spread the love

Takimet e G7 dhe NATO-s: Temat janë presioni ndaj Rusisë dhe Kinës

Prishtinë, 23 qershor – Udhëheqësit e Grupit të Shtatë Demokracive të Pasura të G7 dhe NATO-s do të punojnë për të rritur presionin ndaj Rusisë për luftën në Ukrainë javën e ardhshme, duke theksuar shqetësimet e tyre të vazhdueshme për Kinën, thanë zyrtarë të lartë amerikanë.

Presidenti Joe Biden po niset për në Madrid për një samit, ku NATO do të bjerë dakord për angazhimet e reja dhe pozicionet e reja të pushtetit dhe Uashingtoni do të shpallë hapat për të forcuar sigurinë evropiane.

Përfshirja, për herë të parë, e liderëve nga Australia, Japonia, Koreja e Jugut dhe Zelanda e Re në samitin e NATO-s synon të tregojë se lufta në Ukrainë nuk e ka zvogëluar fokusin e vendeve perëndimore ndaj Kinës, thonë zyrtarët.

Udhëheqësit e G7 pritej gjithashtu të trajtonin “praktikat e detyruara ekonomike” të Kinës, të cilat janë bërë edhe më agresive vitet e fundit, tha një zyrtar.

Një koncept i ri strategjik

“Lufta e Rusisë kundër Ukrainës ka nxitur partneritetet tona në mbarë botën”, tha një zyrtar tjetër, duke shtuar: “Kjo gjithashtu tregon se Ukraina nuk po na detyron të heqim sytë nga Kina. Në fakt, po ndodhë pikërisht e kundërta.”

Një koncept i ri strategjik i mbështetur nga udhëheqësit e NATO-s do të adresojë kërcënimet e paraqitura si nga Rusia ashtu edhe nga Kina, tha zyrtari.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky do të flasë në të dy takimet virtualisht, duke përshkruar planin e tij të luftës dhe ndihmën e sigurisë që i duhet vendit të tij për ta zbatuar atë, thanë zyrtarët amerikanë.

Biden do të ketë takime dypalëshe me kancelarin gjerman Olaf Scholz, vendi i të cilit mban presidencën e G7 këtë vit, dhe në Madrid me presidentin spanjoll, Pedro Sanchez dhe mbretin spanjoll.


Spread the love


Leave a Reply