Thellohet kriza kombëtare e energjisë në Britani

Spread the love

Për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë elektrike, 6 milionë familje në MB mund të mos jenë në gjendje të paguajnë faturat e tyre deri në pranverë.

Prishtinë, 1 janar – Deri në pranverë në MB, në mungesë të masave të qeverisë për të zbutur faturat dukshëm më të larta të energjisë elektrike, numri i familjeve që nuk mund të paguajnë për energjinë elektrike mund të rritet në nivele rekord. Kjo u bë e ditur të shtunën, më 1 janar, nga britanikja The Guardian, duke iu referuar National Energy Action, një organizate bamirëse për uljen e varfërisë brenda popullsisë britanike.

Sipas saj, varfëria energjetike preku rreth 4 milionë familje edhe para rritjes së çmimeve në tregun botëror të energjisë, e cila u shkaktua nga rritja e tarifave të energjisë elektrike në tetor. Theksohet se rritja e radhës e çmimeve do të çojë në faktin që deri në pranverë të këtij viti edhe 2 milionë familje të tjera nuk do të mund të paguajnë faturat. Atëherë numri i tyre i përgjithshëm do të arrijë në 6 milionë.

Siç thuhet në të njëjtën organizatë, kufiri i sipërm i çmimeve të energjisë i vendosur nga qeveria mund të çojë në një rritje të faturës mesatare të energjisë elektrike në gati 2 mijë paund në vit.

Adam Scorer, drejtor ekzekutiv i National Energy Action, tha se numri i familjeve në varfëri do të “kalojë në qiell” në prill, duke pritur që ai të thellojë krizën kombëtare të energjisë në Britani dhe të përkeqësojë një “vit shqetësimi” të parashikuar nga organizata javën e kaluar. Fondacioni Resolution, i cili kërcënon të shkaktojë një “katastrofë të kostos së jetesës” për familjet nën presion të madh.

Familjet tashmë po paguajnë çmime rekord të karburantit për makinat e tyre dhe gjithashtu mund të presin që çmimet e konsumit të rriten pasi çmimet e karburantit dhe ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit dëmtojnë kompanitë e mëdha.


Spread the love


Leave a Reply