Trupat e NATO-s zhvillojnë stërvitje në Korridorin Suwalki të Polonisë

Spread the love

Trupat e NATO-s zhvillojnë stërvitje në Korridorin Suwalki të Polonisë

Forcat e NATO-s morën pjesë në stërvitje të premten në Poloninë veriore, një zonë me rëndësi të veçantë për sigurinë e krahut lindor të aleancës, raportoi Reuters.

Korridori Suwalki, një zonë pak e populluar e territorit polak, që shtrihet midis Bjellorusisë dhe enklavës ruse të Kaliningradit, është me rëndësi strategjike sepse marrja e tij nga Rusia do të izolonte shtetet baltike nga pjesa tjetër e NATO-s.

Polonia po forcon forcat e saj të armatosura në përgjigje të pushtimit rus të Ukrainës dhe planifikon të rrisë shpenzimet e mbrojtjes në 3% të prodhimit të brendshëm bruto (PBB).

“Si pjesë e këtyre stërvitjeve, ka pasur ushtrime që janë… formuluar në bazë të përvojës sonë dhe vëzhgimit të fushës së betejës në Ukrainë,” tha ministri polak i mbrojtjes Mariusz Blaszczak.
“Ne e dimë se çfarë metodash përdor Rusia dhe cilat metoda (të mbrojtjes) janë efektive”.

2000 ushtarë të forcave tokësore dhe ajrore po marrin pjesë në stërvitjet TUMAK-22, njoftoi Ministria e Mbrojtjes e Polonisë. Ato përfshinin gjithashtu më shumë se 1000 pjesë të tërësisë së mbështetjes luftarake dhe logjistike. Në një ditë me dëborë, stërvitjet përfshinin praktikimin e kalimeve dhe uljeve në ujë. Shpërthimet u zhvilluan në liqenin Kepno pranë fshatit Klusy, kur filloi sulmi i simuluar. “Ajo që ndodhi sot në liqenin Kepno është pjesë e një stërvitjeje më të madhe që zgjati disa javë,” tha koloneli Tomasz Biedziak. Në stërvitje, dhjetëra ushtarë polakë dhe aleatë kaluan ujin me automjete ushtarake me transportues amfibë, ndërsa ushtarët amerikanë në tanket Abrams simuluan ndjekjen e armikut. Retë e ulëta penguan pjesëmarrjen e avionëve ushtarakë në stërvitjen ushtarake në liqenin Kepno. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply