Ukraina dhe Moldavia janë kandidate për anëtarësim në Bashkimin Evropian

Spread the love

Ukraina dhe Moldavia janë kandidate për anëtarësim në Bashkimin Evropian

Prishtinë, 23 qershor – Udhëheqësit e vendeve anëtare të BE-së morën një vendim historik në Bruksel të enjten për t’i dhënë statusin e kandidatit Ukrainës dhe Moldavisë dhe i premtuan një perspektivë evropiane Gjeorgjisë.

“Këshilli Evropian sapo ka vendosur t’i japë statusin kandidat Ukrainës dhe Moldavisë. Një moment historik, sot shënon një hap qenësor në rrugën tuaj drejt BE-së”, tha Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel në Twitter.

Michel njoftoi gjithashtu se udhëheqësit “njohën perspektivën evropiane të Gjeorgjisë dhe gatishmërinë për t’i dhënë asaj statusin e kandidatit kur të zgjidhë prioritetet e mbetura”.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky e përshëndeti vendimin, duke e quajtur atë “një moment unik dhe historik në marrëdhëniet dypalëshe”.

Bashkimi Evropian e mori vendimin në një samit të rregullt edhe më herët, ndërkaq të enjten, anëtarët e Parlamentit Evropian votuan në favor të vendimit.

Ukraina aplikoi për anëtarësim më 28 shkurt, ditën e katërt të pushtimit rus, pas së cilës Ukraina dhe Gjeorgjia e kërkuan atë më 3 mars. Komisioni Evropian javën e kaluar lëshoi ​​një opinion mbi tre kërkesat dhe i rekomandoi Këshillit të BE-së të konfirmojë perspektivën e tyre. Ky vendim do të merret me pëlqimin e Parlamentit Evropian.


Spread the love


Leave a Reply