Vihet në dyshim zgjerimi i kapacitetit të “Korridorit Jugor të Gazit” për furnizimin e Evropës Jugore

Spread the love

Tregtarët evropianë nuk kanë paraqitur ndonjë kërkesë për furnizim shtesë me gaz përmes Korridorit Jugor të Gazit nga Azerbajxhani. Shih për këtë, kjo nuk është e vetmja arsye pse Turqia po pengon përparimin dhe shtrirjen e këtij projekti. Prandaj, Turqia, e cili është vendi kryesor përmes të cilit kalon shumica e tubacionit të gazit të përmendur, e  përmes të cilit kalon gazi Azerbajxhan në jug të Evropës, është bërë më vendi më i interesuar për zhvillimin dhe sigurimin e rezervave të saj të gazit që u zbuluan në Detin e Zi vitin e kaluar, thonë analistët.

“Ne konfirmojmë që nuk morëm asnjë ofertë në provën e tregut 2019,” i tha S&P Global Platts operatori Trans-Adriatik Pipeline (TAP), i cili është pjesë e segmentit evropian të Korridorit Jugor të Gazit.

Tani kapaciteti i TAP është 10 miliardë m3 në vit. Operatori ofroi të zgjerojë kapacitetin e tubacionit në provat e tregut në një vëllim të kufizuar deri në 14.4 miliardë metra kub, pjesërisht deri në 17.1 miliardë metra kub dhe plotësisht deri në 20 miliardë metra kub. Sidoqoftë, oferat nuk ishte shqyrtuar në asnjë prej opsioneve.

“Në parashikimin afatgjatë, ne nuk kishim marrë në konsideratë zgjerimin e tubacionit trans-Adriatik,” tha analisti i S&P Global Platts, James Huckstepp. Ai vuri në dukje se pavarësisht çmimeve të larta të gazit, tregu është pesimist në lidhje me kërkesën afatgjatë të gazit.

Sidoqoftë është planifikuar që tubacioni i gazit Trans-Adriatik mund të zgjerohet deri në vjeshtën e vitit 2026.

“Kjo tregon që jo gjithçka është përlogaritur si duhet me bazën e resurseve. Në të njëjtën kohë, vetë TAP nuk është mbushur ende”, është shprehur  Alexei Grivach, zëvendës drejtor i Fondit Kombëtar të Sigurisë së Energjisë të Rusisë (NESF).  [Geopolitika News/ ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply