Zgjedhjet bullgare: disfata e ish-kryeministrit dhe fitorja e së djathtës të udhëhequr nga Bojko Borisova

Spread the love

Zgjedhjet bullgare: disfata e ish-kryeministrit dhe fitorja e së djathtës të udhëhequr nga Bojko Borisova

Prishtinë, 3 tetor – Zgjedhjet e parakohshme parlamentare u mbajtën në Bullgari të dielën, ku përfaqësuesit e 22 partive dhe gjashtë koalicioneve luftuan për 240 vende për legjislaturën e 48-të të Asamblesë Kombëtare të Bullgarisë.

Sipas rezultateve të 99 për qind të votave të numëruara, arsye për të festuar ka ish-kryeministri i atij vendi Bojko Borisov, partia e qendrës së djathtë GERB, të të cilit në koalicion me Aleancën e Forcave Demokratike – SDS fituan me 25,4 për qind të votave. Këtë e raporton sot agjencia britanike Reuters.

Rreth 20 për qind e votuesve votuan për koalicionin “Vazhdimi i ndryshimeve” të ish-kryeministrit Petkov, rreth 11 për qind për partinë e Rilindjes, rreth 10 për qind për Lëvizjen për të Drejta dhe Liri, rreth 10 për qind për koalicionin e Partisë Socialiste Bullgare etj.

Blloku “Vazhdimi i ndryshimeve” pranoi humbjen, siç thanë në një konferencë për media liderët e tij – ish-kryeministri Kiril Petkov dhe ish zëvendëskryeministri dhe ministri i financave Asen Vasilev.

“Ne respektojmë zgjedhjen e qytetarëve dhe e njohim GERB-SDS si forcën e parë politike, tani fituesit duhet të formojnë qeverinë. Nga ana tjetër, ne nuk do të hyjmë në koalicion me partitë GERB dhe Lëvizjen për të Drejta dhe Liri. I urojmë sukses partisë GERB në formimin e qeverisë”, kanë thënë ata.

Kujtojmë: Qeveria bullgare dha dorëheqjen më 27 qershor pasi parlamenti  votoi mosbesimin për shkak të problemeve të mëdha ekonomike dhe financiare të vendit.[GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply