Zvicra po ia hedh topin idesë se rindërtimi i Ukrainës po paguhet me asetet e sekuestruara të oligarkëve rusë.

Spread the love

Zvicra po ia hedh topin idesë se rindërtimi i Ukrainës po paguhet me asetet e sekuestruara të oligarkëve rusë

Prishtinë, 5 korrik – Aleatët perëndimorë të Ukrainës kanë ngrirë midis 300 dhe 500 miliardë dollarë asete të oligarkëve rusë, tha kryeministri ukrainas Denis Shmyhalj. Ai sugjeroi se fondet mund të jenë të rëndësishme për rimëkëmbjen e vendit të tij pas luftës, e cila ai shpreson se mund të fillojë në vitet e ardhshme. Megjithatë, mungesa e rregullave uniforme për konfiskimin e pasurive të ngrira e vështirëson këtë qëllim, shkruan Politico.

Në fund të majit, Komisioni Evropian u përpoq të lehtësonte konfiskimin e aseteve duke propozuar rregulla që do ta bënin evazionin e sanksioneve një vepër penale në BE. Kjo do t’u jepte vendeve bazën ligjore që u nevojitet për të sekuestruar pronën në fjalë. “Është e rëndësishme që aleatët e Ukrainës të përshpejtojnë procesin burokratik”, tha kryeministri ukrainas. Ai pretendon se konfiskimi i aseteve do të dërgonte një mesazh të qartë për “shtetet luftarake” në mbarë botën. Ai bëri thirrje për veprim ndërkombëtar për të krijuar një ligj që do të lejonte “konfiskimin e aseteve të ngrira në rast të agresionit të paprovokuar”.

Megjithatë, fjala e rëndësishme këtu është tek shteti në bankat e të cilit janë shumica e këtyre aseteve. Ai vend është, natyrisht, Zvicra. Edhe pse presidenti zviceran është “dashamirës” ndaj Ukrainës, ai dërgoi edhe një mesazh tjetër. “E drejta e pronës është një e drejtë themelore”, tha presidenti zviceran, Ignazio Cassis, gjatë një konference për shtyp sot së bashku me kryeministrin Denis Shmihalja pas dy ditësh bisedimesh të nivelit të lartë për rindërtimin e Ukrainës në qytetin zviceran të Lugano. “Sigurisht që në disa situata mund të shkelet ligji bazë. Megjithatë, ne duhet të krijojmë një bazë ligjore”, pohon Cassis. Vetëm në Zvicër, klientët rusë thuhet se kanë 214 miliardë dollarë në asete.

Komentet e presidentit zviceran Cassis pasqyrojnë një ngurrim më të gjerë midis disa ekonomive kryesore për të kapur dhe shitur pasuritë e oligarkëve rusë pa vonesë, raportoi Politico. Për më tepër, Bashkimi Evropian deri më tani nuk ka bërë emër në mbrojtjen e vendimeve të tij për ndëshkimet financiare kundër drejtuesve të biznesit, liderëve botërorë dhe korporatave në gjykatë. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply